Üzenetet küldött a magyar gazdaságról a mostani előrejelzésében a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet kedvező. A magyar számokat javította a legnagyobb mértékben a nemzetközi szervezet visegrádi országok prognózisait tekintve - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára. Felfelé módosította a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is a magyar gazdaság növekedésére adott előrejelzését a Gazdasági kilátások (Economic Outlook) című félévente megjelenő kiadványának szerdán publikált legfrissebb számában.


A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet 3,0 százalékos magyar GDP - növekedést vár erre az évre. Tavaly novemberben 2,1 százalékos volt a várakozás. 2016-ra 1,7 százalékkal számolt félévvel ezelőtt, ezt fél százalékponttal 2,2 százalékra emelte - emlékeztetett az államtitkár. Banai Péter Benő - Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára – kifejtette azt is, hogy a különböző nemzetközi szervezetek napjainkban már egyre szélesebb körben fogadják el. Így látják, és most a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet prognózisa is azt jelzi, jelentős potenciállal bír a magyar gazdaság. A magyar növekedés kilátási jók, emellett pedig tartósan 3 százalék alatt maradhat az államháztartási hiány is, aminek köszönhetően az államadósság csökkenhet.

Utalt arra is, hogy mind az EU Bizottsága, mind az IMF, most az OECD, továbbá a hazai és nemzetközi elemzők véleménye szerint 2015-ben is 3 százalék körül lesz a magyar gazdaság bővülése. 2016-ra illetve azt követő évekre is jellemzően javítottak a növekedési várakozásokon ezek a szervezetek. Arra a feltevésre, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet számos megállapítást tett a bankok üzleti környezetének kilátásaira, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára elmondta, hogy sok kritika érte a magyar kormány lépéseit ezen a területen ", most pedig elérkeztünk oda, hogy pozitív megállapításokat tett a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet ".

Kijelentette még továbbá azt is, hogy úgy látják, az a devizahiteles probléma, amely egy mindennapos problémát jelent a lakosság egy jelentős részének, mivel a jövedelmének befolyásos mérséklését eredményezhette, ha az árfolyam változott, ez megszűnt. Nemcsak a lakosságnak hozott ez jelentős könnyítést, hanem a bankszektor egésze számára is azt jelenti, hogy egy kockázati tényezőtől szabadult meg. Ez a bankrendszer egésze számára pozitív változás, csakúgy, mint a bankadó csökkentése - magyarázta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Az államháztartás helyzete stabil most már, illetve a kormány gazdaságpolitikája pedig egyre inkább a gazdasági növekedésre illetve a munkahelyteremtésre tud fókuszálni, emiatt is döntött úgy a kormány, hogy a bankadót csökkentik egy megállapodás keretében, és ettől a megállapodástól pedig azt remélik, hogy a bankadó csökkentése együtt jár majd a hitelezés bővítésével - emelte ki az államtitkár.