A társaságot fizetésképtelenné nyilvánította az összevont román pénzügyi felügyelet, ezáltal működési engedélyét meg is vonta illetve kezdeményezte a felszámolást ellene. Kb. 180 ezer magyar ügyfeleinek ad folyamatos tájékoztatás a román Astra Biztosító a Magyar Nemzeti Bankkal egyeztetve a szükséges tennivalókról.


Majzik Ferenc Levente azt nyilatkozta a társaság jogi illetve szolgáltatási igazgatója, hogy a fizetésképtelenség meghatározását kezdeményezte ugyanis a román felügyeleti hatóság, ám ennek a kijelentésére csak is a bíróságnak van joga. Az igazgató kihangsúlyozta azt, hogy semmi érdemleges dolguk nincsen az ügyfeleknek a kialakult helyzet miatt, továbbra is rendezni fogják a felmerült károkat.

Korábban már elmondta a Magyar Nemzeti Bank, hogy azt követően, hogy visszavonta az Astra román cégnek tevékenységi engedélyét a biztosítót felügyelő hatóság illetve annak felszámolását is kezdeményezte, a magyarországi fióktelepének károsultjai részére egy román és magyar biztosítási garanciarendszer állt helyt. A Magyar Biztosítók Szövetsége révén kezelt kártalanítási alap helytállt minden, az Astra fióktelepével szembeni kgfb – kártérítési igény esetén.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet a jegybank arra, hogy köteles helytállni a biztosító magyarországi fióktelepe a díjfizető ügyfeleknek okozott károkért, természetesen mindaddig, míg el nem rendelik Romániában a biztosító felszámolását. A kártalanítási feladatokat csak is az erre a célra létrehozott romániai és magyar garanciaalapok csak is ezt követően veszik át. Érdemes mindenképpen mielőtt a már bekövetkezett károkat a fióktelepeknél jelezni. Az ügyfeleknek kötelességük befizetni a még hiányzó díjakat, mivel csak is így fog járni a kártérítés a baleset vagy egyéb káresemények után - közölte a www.biztoshely.hu online biztosítási portál.